A sosit timpul pentru alternative economice

0
1982

Mediul de afaceri pe care il tranzactionam tinde sa presupuna ca societatile sunt detinute de investitori, iar operatiunile impotriva acestei implicari implica anumite costuri si riscuri. Este nevoie de incredere, chiar si de curaj, pentru a apela la anumite alternative. In mod similar, raportarea in mass-media cu privire la aceste alternative implica anumite eforturi, ajungand uneori chiar in afara sferei burselor.

Ca un exemplu sugestiv, modelul de actiuni comunitare pentru cooperative, cu peste 100.000 de investitori membri, a fost un adevarat catalizator al schimbarii in aceasta piata. Energia comunitara, magazinele de la sate, puburile comunitare si noile platforme online reinventeaza pietele de capital la nivel local, uman. Acelasi lucru este valabil si pentru orice alta parte a economiei, de la locuinte la munca, inovare si comert. In fiecare caz, exista povesti extraordinare despre oameni care se reunesc, povestiri despre esecuri si scandaluri de neglijare a comunitatilor de catre institutii puternice.

Este adevarat ca nu exista niciun model de actiune alternativa si uneori diversitatea poate ingreuna aceste alternative, dar exista parteneriate tot mai complexe pentru cei care lucreaza in economia sociala, din cauza unui sentiment de urgenta. Stim ca acum este momentul pentru o dezbatere mai fundamentala.

Cum putem schimba economia spre valorile egalitatii si sustenabilitatii? Totul depinde de cat de inventivi suntem dispusi sa fim in contextul in care este nevoie de asta pentru a “supravietui” pe piata in continua schimbare. Alternativele traditionale nu mai sunt de ajuns.