Acțiunile Facebook scad pe măsură ce costurile galopante intră în profit

0
1194
Acțiunile Facebook scad pe măsură ce costurile galopante intră în profit

Rețeaua socială a raportat rezultate financiare la sfârșitul unui an dificil, când a trecut sub control din partea autorităților de reglementare.

Facebook a primit un deget în jos de la Wall Street – în ciuda numărului de utilizatori mai bine decât se aștepta – întrucât costurile au crescut și veniturile și-au încetinit creșterea.

Acțiunile au scăzut cu 6% după ce a fost raportată o creștere de 34% a costurilor iar cheltuielile s-au extins șa 12,2 miliarde de dolari (9,2 miliarde de lire sterline) în ultimul trimestru al anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent – consumul în marje de profit.

Gigantul rețelelor sociale a cheltuit foarte mult pentru a îmbunătăți confidențialitatea și conținutul în aplicațiile sale, în fața unui control regulat intens și a unei concurențe tot mai mari pentru ecranul utilizatorilor. Analiștii se așteptau însă să vadă acest nivel al cheltuielilor în ultimul trimestru.

Veniturile Facebook au crescut cu 25% până la 20,7 miliarde de dolari (15,6 miliarde de lire sterline), învingând estimările Wall Street, dar a fost în continuare cea mai lentă creștere a companiei. Acest lucru a subliniat îngrijorarea că Facebook se luptă să mențină tipul de ritm de creștere de care se bucura până acum câțiva ani.

Facebook a declarat că numărul său de utilizatori activi zilnici a crescut la 1,66 miliarde în decembrie, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă din anul 2018. Acesta a mai spus că aproximativ 2,26 miliarde de persoane foloseau cel puțin unul dintre „serviciile” sale de familie – Facebook, WhatsApp, Instagram sau Messenger – în fiecare zi, în creștere cu 11% față de anul 2018.

Profitul pentru trimestru a fost cu 7% mai mare, adică aproximativ cu 7,3 miliarde de dolari (5,5 miliarde de lire sterline), însă, pentru anul respectiv, a scăzut cu 16% până la 18,5 miliarde de dolari (14 miliarde de lire sterline), reflectând o amendă de 5 miliarde de dolari percepută companiei în iulie de către autoritățile de reglementare din SUA cu privire la încălcarea vieții private.

Fondatorul și directorul executiv Mark Zuckerberg a spus: „Am avut un sfert bun și un sfârșit puternic de an, deoarece comunitatea și afacerile noastre continuă să crească.”

Compania din California se confruntă cu o intensificare a controlului de către autoritățile de reglementare din întreaga lume, inclusiv investigații în SUA pentru presupuse comportamente anticoncurențiale.

Amenda acesteia din partea Comisiei Federale a Comerțului American din iulie 2018 a venit după afirmațiile potrivit cărora a împărtășit în mod necorespunzător informația a 87 de milioane de utilizatori cu firma de consultanță politică Cambridge Analytica.

Sophie Lund-Yates, analista de capitaluri proprii la Hargreaves Lansdown, a declarat: „Scandalul Cambridge Analytica a intensificat controlul reglementar, iar întărirea securității datelor, precum și combaterea știrilor false este o provocare continuă – și costisitoare -… Acest lucru reprezintă o schimbare pentru baza de costuri relativ scăzută a Facebook, iar combinată cu investiția în produse alternative, marjele de operare sunt sub tensiune.”