Adrian Oroș cere ajutorul Comisiei Europene pentru a putea sprijini fermierii și procesatorii români

0
905
Adrian Oroș cere ajutorul Comisiei Europene pentru a putea sprijini fermierii și procesatorii români

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii, a anunțat în decursul zilei de astăzi că va solicita sprijin financiar de la Comisia Europeană pentru a putea susține fermierii și procesatorii români care se confruntă cu un număr foarte mare de stocuri, conform Agerpres.

„Depozitarea privată este o măsură care se referă la retragerea de pe piaţă a unor produse care sunt în stocuri mari. Am primit acceptul, ţările din UE, să facem această depozitare privată pentru produsele din lapte şi aici sunt specificate foarte clar lapte praf, unt, anumite brânzeturi şi pentru carnea de vită, oaie şi capră. (…) Ce voi cere în plus faţă de ceea ce s-a obţinut până acum la Comisie, în şedinţa de miercuri, va fi aşa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre. Fermierii noştri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că, în 2015 şi 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifică articolul 219 din Regulamentul 1308/2013”, a declarat, într-un briefing de presă, Adrian Oros.

Datele colectate de la asociațiile de crescători și procesatori, arată un stoc foarte mare pentru carne de pui, carnea de porc și lactate.

„Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumăm în România, dar avem stocuri şi la carnea de porc tocmai datorită preţului. Trebuie să vedem exact ce se întâmplă acolo şi să găsim o formulă de a relansa, atât creşterea puiului de carne, cât şi a porcului pentru carne”, a menționat ministrul Agriculturii.

În plus, Adrian Oroș va solicita Comisiei Europene a fondurile disponibile în programul naţional vie-vin să poată fi utilizate pentru evitarea pierderilor de podgorii.

„Ce o să mai cerem? Este ca pentru sectorul vin, care este impactat de închiderea lanţului HORECA, sumele disponibile pentru programul naţional vie-vin să le putem utiliza pentru a evita pierderile de podgorii. Aceste două lucruri le vom cere în plus faţă de ceea ce am cerut până acum Comisiei Europene”, a adăugat Oros.

Adrian Oroș a precizat că toate aceste solicitări le va face miercuri, 13 mai 2020, în cadrul videoconferinței cu miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here