ARPM: România riscă să rămână fără prețuri la 128 de medicamente din luna noiembrie – multe nu au substituent terapeutic

0
1310
ARPM România riscă să rămână fără prețuri la 128 de medicamente din luna noiembrie - multe nu au substituent terapeutic

Pe 1 noiembrie 2019 prețul pentru 128 de medicamente de pe piața din România va expira, lucru care va duce inevitabil la scoaterea acestora temporal de pe piață. Cel mai grav aspect este acela ca 30 din cele 128 de medicamente nu au substituent pe piață, a declarat directorul executiv Asociației Române a Producătorilor de Medicamente (ARPM), Dan Zaharescu. Sorin Pintea, ministru demis al Sănătății în urma moțiunii de cenzură care a avut loc pe data de 10.10.2019, însă a încercat să liniștească publicul, anunțând că există totuși o soluție pentru acest aspect.

Dana Zaharescu a precizat vineri faptul că acest lucru nu este știut de puțin timp, ci de mai bine de 1 an, mai exact din momentul în care au fost depuse dosarele cu prețurile medicamentelor cu scopul de a corecta prețul acestora. Din diverse motive, dosarele au fost respinse și din această cauză situația în acest moment este atât de tensionată. Ținând cont de gravitatea situației, aceasta ajuns cunoscută de către Ministerului Sănătății, dar acesta nu a luat până în acest moment nicio măsură, declară Dan Zaharescu.

Cele 128 de medicamente erau destinate tratamentului a peste un milion și jumătate de pacienți care suferă de maladii grave. „Unii (pacienți, n.r) vor avea alternative terapeutice, nu știu dacă la preț mai mare sau mai mic, sau vor trebui să co-plătească o anumită sumă de bani pentru a-și putea asigura tratamentul, dar cert e că o nevoie stringentă a pacienților a fost, din păcate, ignorată o perioadă foarte lungă de timp. (…) Pentru că atâta vreme cât se știa că medicamentele nu mai pot fi comercializate de la 1 noiembrie, companiile au avut grijă să aibă stocuri cât mai aproape de zero la data respectivă, pentru că altfel, distrugerea acelor medicamente care nu mai pot fi comercializate este foarte costisitoare”, completează Zaharescu.

Sorin Pintea a menționat faptul că România nu o să rămână fără medicamente la data de 01.11.2019: „Există soluții care se pot aplica. Sunt trei variante de lucru. În această după amiază (vineri, n.r.) vom lua o decizie împreună cu cei care au făcut aceste propuneri”, informează Pintea.

Directorul Unifarm, Adrian Ionel, a ținut să îl contrazică pe Dan Zaharescu, precizând că în realitate este vorba de 21 de medicamente care la data de 01 nov. 2019 vor rămâne fără preț și pentru care nu există un substituent terapeutic: „Din ce înțeleg până în acest moment s-a avansat un număr de 30 de medicamente. Real este vorba de un număr de circa 21 de medicamente, ariile terapeutice pentru care sunt prescrise aceste medicamente sunt majoritare pe oncologie… Eu spun că vom mai avea aceste medicamente în continuare, soluțiile pot fi de la extinderea termenului, până la import paralel și autorizații de nevoi speciale pentru aducerea în regim de urgență a acestor produse din alte țări.”

Cauza reală pentru respingerea dosarelor cu prețurile medicamentelor

Situația a fost creată pe baza lipsei de consens între producător și politica de preț a statului. Producătorii consideră că nu este benefic pentru interesele lor ca aceste medicamente să ajungă pe rafturile farmaciilor din România, așa că se hotărăsc să le retragă înainte de termen pentru a nu fi nevoiți să cheltuiască bani suplimentari pentru incinerarea acestora.