Catalunia: Ce ar insemna o separare economica de Spania?

0
1655

Pe 27 octombrie 2017, fostul presedinte al Cataluniei, Carles Puigdemont, a declarat in mod unilateral indepedenta fata de Spania, declansand cea mai grava criza a tarii din 1975.

A urmat un referendum la care au participat doua milioane de alegatori, in principal separatisti, in ciuda unei operatiuni din partea politiei pentru a ii opri.

Membrii cheie ai miscarii de independenta au fost inchisi de atunci si pana in prezent, iar Puigdemont se afla in exil in Belgia, dar criza nu a disparut.

O majoritate separatista revine din nou in parlamentul catalan si, in ciuda unui ton mai conciliator din Madrid, guvernul si electoratul spaniol raman vehement opuse unui vot juridic privind independenta.

Nu este surprinzator ca intrebarile continua sa apara despre viitorul regiunii. Putem intr-o zi sa vedem o Catalunie indepedenta, prin mijloace legale sau ilegale? Si cum ar conduce noul stat economia sa si in special relatiile comerciale cu restul lumii?

Cauzele haosului

Catalunia are multe de facut din punct de vedere economic- are cel mai pare PIB ( produs intern brut) al oricarei regiuni din Spania, cu o economie de dimensiunea danezilor.

Si in privinta comertului, lucrurile stau destul de bine. in 2017, exporturile sale au fost in valoare de 71 de miliarde de euro ( 63 de miliarde de lire sterline), mai mult de un sfert din totalul national, cu autoturisme, produse alimentare si produse chimice fiind doar cateva dintre produsele exportate in alte tari.