Comisia Europeană are în vedere interzicerea ambalajelor din plastic

0
1285
Comisia Europeană are în vedere interzicerea ambalajelor din plastic

Comisia Europeană are în vedere interzicerea ambalajelor din plastic și vizează noi cerințe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Fie Welt.

Virginijus Sinkevicius a declarat că un obiectiv important este extindere regulilor privitoare la obiectele din plastic de unică folosință, iar pentru a îl îndeplini, în prezent, analizează direcția pe care o poate lua această extindere. Acesta mai specifică faptul că un pas major ar fi, spre exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat.

Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unică folosință duc la amenințarea directă a piețelor care vizează această nișă și care au o valoarea de peste 10 miliarde de dolari – în special, cele mai afectate sunt piețele de polipropilenă și polistiren,

Directiva UE privind obiectele de plastic de unică folosință adoptată anul trecut interzice utilizarea unor produse de plastic precum veselă, paie, bețișoare din plastic pentru urechi, anumite containere din polistiren.

Un alt aspect extrem de important pe care Comisia Europeană îl are în vedere este modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea să fie obligați să reducă semnificativ cantitatea de micro plastice din produsele pe care le comercializează – „Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius. .

Anual, pe suprafața întregului glob, sunt produse aproximativ 145 de milioane de tone de plastic, potrivit datelor statistice. Această cantitate este echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cei 7,1 miliarde de persoane de pe planetă.