Complotul de răpire a Iranului a vizat un cetățean american

0
503
Complotul de răpire a Iranului a vizat un cetățean american

Federația US spun că a intervenit într-un plan internațional pentru răpirea unui jurnalist iranian american care este acum cetățean și rezident al SUA. Deși procurorii nu au numit ținta, Masih Alinejad a confirmat pentru New York Times că este vorba de ea. Cunoscută pentru criticarea guvernului iranian, Alinejad a declarat în august anul trecut că guvernul solicită răpirea ei într-o campanie de socializare. Ea a fugit din țară în 2009, după amenințări și alte probleme legate de articole care îl criticau pe președintele de atunci Mahmoud Ahmadinejad și locuiește în prezent în Brooklyn. Ea declară pentru Reuters că a fost într-o stare de șoc după ce a aflat de complot în urmă cu opt luni și că nu se simte în siguranță nici măcar în SUA.

Procurorii au acuzat patru iranieni că au conspirat pentru răpirea jurnalistului, autorului și activistului, în ceea ce autoritățile spun că este un plan orchestrat de o rețea de informații iraniană. Un suspect, Alireza Shavaroghi Farahani, este un oficial iranian de informații, iar ceilalți trei sunt descriși drept active iraniene de informații. O a cincea persoană a fost, de asemenea, arestată în California sub suspiciunea că susține complotul.

Procurorii spun că grupul a folosit anchetatori privați pentru a-i spiona pe Alinejad și pe membrii gospodăriei sale, inclusiv în propria casă, în timp ce intenționau să o ademenească într-o țară terță, unde o vor răpi și o vor duce în Iran. Planuri similare au avut succes cu alți activiști în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here