Coreea de Nord respinge ofertele de vaccinuri COVID

0
599
Coreea de Nord respinge ofertele de vaccinuri COVID

Coreea de Nord a respins donațiile de vaccinuri COVID din alte țări și Kim Jong Un însuși ar putea fi încă nevaccinat, potrivit agenției de spionaj din Coreea de Sud. Legiuitorii sud-coreeni spun că Serviciul Național de Informații le-a spus joi parlamentarilor că nu există niciun semn că liderul ar fi fost vaccinat și că țara se bazează pe menținerea frontierei sale sigilate pentru a preveni infecțiile, conform rapoartelor AP.

Ministrul rus de externe, Sergey Lavrov, a declarat miercuri că Rusia a oferit vaccinuri în Coreea de Nord de mai multe ori, dar oferta nu a fost acceptată.

Programul COVAX susținut de ONU a alocat 1,9 milioane de doze țării, dar transportul nu a fost efectuat și UNICEF spune că nu este clar când pot fi livrate.

Cu toate acestea, alți experți suspectează că Kim și alți nord-coreeni de rang înalt ar fi putut primi deja vaccinuri prin canale neoficiale.

Un analist american, citând surse japoneze de informații, a declarat pentru Reuters anul trecut că Kim a primit un vaccin chinez experimental.

Laura Bicker de la BBC spune că experții i-au spus că reticența Pyongyang de a accepta doze de vaccin din străinătate „se poate datora lipsei de instalații frigorifice pentru transportul vaccinului și a fricii de a nu permite străinilor să monitorizeze dozarea”.

Coreea de Nord susține că nu a avut infecții cu COVID, deși Kim a avertizat recent că o „mare criză” ar putea duce la lipsa alimentelor.

Bloomberg raportează că agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat că Kim a slăbit recent până la 20kg, dar crede că pierderea în greutate a fost rezultatul unei noi diete, nu a unor probleme de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here