De ce sunt pietele bursiere in scadere si cat de departe se va ajunge?

0
1423

FTSE 100 a scazut cu 10% din luna mai, iar Wall Street a avut cea mai mare scadere din ultimele 8 luni in aceasta perioada. Ce se intampla?

O saptamana volatile a pieselor bursiere globale a escaladat, de exemplu pietele bursiere europene scazand la unul dintre cele mai joase nivele din ultimii 20 de ani. In Marea Britanie, FTSE 100 a intrat pe teritoriul de corectie-scazand cu 10% fata de varf in luna mai-dupa ce Wall Street a inregistrat un declin semnificativ.

De ce scad pietele?    

Acest fapt este alimentat de ingrijorarea crescanda a investitorilor fata de cresterea ratelor dobanzilor din SUA, ceea ce ar putea reduce cresterea celei mai mari economii din lume si ar avea un efect daunator asupra cresterii la nivel mondial.

Randamentul sau plata dobanzii catre investitori a obligatiunilor guvernamentale americane de doi ani a atins cel mai inalt nivel din 2008, ca semn al cresterii costurilor indatorarii pentru companii si consumatori. Donald Trump a ridicat, de asemenea, anumite dificultati printre investitori, numind Rezerva Federala a Statelor Unite “nebuna” pentru planificarea unei noi rate de crestere.

Economia americana este in plina expansiune, propulsata in continuare de reducerile fiscale ale lui Trump la inceputul acestui an, ceea ce a determinat banca centrala americana sa majoreze ratele dobanzilor pentru a mentine un plafon de inflatie. Numerosi economisti incep de acum sa avertizeze ca economia atinge un maxim inainte de o incetinire a anului viitor