De la data de 1 septembrie 2019 Grecia ridică total restricțiile de capital

0
1655
De la data de 1 septembrie 2019 Grecia ridică total restricțiile de capital

După patru ani de restricții și limitări, Grecia a decis să ridice oficial orice barieră legată de libera circulație a capitalului în afara țării. Acest lucru este privit de economiști ca fiind o revenire la normalitate deoarece, după cum afirmă ministrul de Finanțe al Greciei, Christos Staikouras, este un prim semn de cooperare între Banca Centrală a Greciei și autoritățile europene.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat oficial că la data de 1 septembrie 2019 toate barierele privind libera circulare a capitalul vor fi ridicare , controlul de capital fiind un subiect ce deja este văzut ca aparținând trecutului.

Controlul de capital care a venit cu un șir lung de restricții a fost impus pentru prima dată de către fostul premier al Greciei, Alexis Tsipras, în iunie 2015. Acestă decizie a fostului premier a venit ca urmare a unui conflict dintre acesta și creditorii după anunțarea necesității formării unui referendum care a speriat poporul elen și l-a pus în situația de a face cozi în fața bancomatelor.

Ministrul de Finanțe al Greciei, Christos Staikouras, consideră că această mutare strategică are drept scop atât îmbunătățirea rating-ului țării cât dovedirea unei bune stabilizări a sistemului bancar.