Două controverse sportive, aceeași temă – îmbrăcămintea atletelor

0
427
Două controverse sportive, aceeași temă - îmbrăcămintea atletelor

Două controverse atletice diferite au fost publicate marți, dar ambele s-au rotit în jurul aceleiași teme – hainele pe care femeile le poartă în timpul competiției. Într-un caz, unui sportiv i s-a spus de către un judecător că slipurile ei erau prea revelatoare. În cealaltă, o echipă de handbal a fost certată pentru că a abandonat bikini pentru pantaloni scurți mai mari. Detalii:

Paralimpica galeză Olivia Breen a postat duminică pe Twitter că, după ce a finalizat un salt în lungime la Campionatele Engleze, o oficială de sex feminin a informat-o că slipul ei era prea mic. „Am rămas fără cuvinte”, a scris ea, conform USA Today. „Am purtat aceiași stil de slip sprint de mulți ani și sunt special concepute pentru a concura.” Ea a sugerat un dublu standard la joc: „M-a făcut să mă întreb dacă un concurent de sex masculin ar fi în mod similar (criticat)”.

Tânăra de 24 de ani, care are paralizie cerebrală, spune pentru CNN că depune o plângere și speră să poarte slipul la Jocurile Paralimpice din Tokyo, unde va reprezenta Marea Britanie. Ca săritor în lungime, ea preferă să poarte haine cât mai ușoare. „Nu ai dreptul să spui ce pot și ce nu pot purta”, transmite ea juratei. Breen îi spune lui Guardian că slipul ei sprint a fost versiunea oficială Adidas pentru 2021.

O situație oarecum opusă a apărut în ceea ce privește echipa norvegiană de handbal feminin pe plajă, relatează NBC News. Femeile, simțindu-se incomode concurând în pantaloni mici de bikini, au jucat în pantaloni scurți strâmți care se extindeau până la coapsele superioare într-un meci împotriva Spaniei, duminică. A doua zi, Federația Europeană de Handbal a amendat echipa cu aproximativ 1.800 de dolari pentru „îmbrăcăminte necorespunzătoare”.

Federația de handbal din Norvegia va plăti amenda în numele echipei, dar a precizat că susține femeile, conform BBC. „Suntem foarte mândri de aceste fete care în timpul Campionatului European și-au ridicat vocea și au anunțat că este suficient!” Echipa primește mult sprijin acasă, inclusiv de la parlamentari. „Prostia forțată a bikinilor” este modul în care un membru al parlamentului a descris lucrurile.

Femeile ceruseră oficialilor turneului permisiunea de a purta pantalonii scurți din timp și au continuat cu ei, în ciuda faptului că solicitarea lor a fost respinsă. Federația Internațională de Handbal decretează că jucătoarele trebuie să poarte pantaloni „cu o potrivire strânsă și tăiate într-un unghi în sus spre vârful piciorului”, conform Washington Post. De asemenea, dictează că lățimea laturilor „trebuie să fie de maximum 10 [centimetri]”.

The Guardian are un post care rezumă ambele controverse și le consideră ridicole. Pentru sportivele de sex feminin, „singurul lucru de care ar trebui să-ți faci griji dacă poți purta este o medalie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here