După aproape 2 decenii, SUA iese din baza aeriană Bagram

0
660
După aproape 2 decenii, SUA iese din baza aeriană Bagram

După aproape 20 de ani, armata americană a părăsit Aeroportul Bagram, epicentrul războiului său pentru alungarea talibanilor și vânarea autorilor al-Qaida ai atacurilor teroriste din 11 septembrie asupra Americii, au declarat vineri doi oficiali americani. Aerodromul a fost predat în totalitate Forței Naționale Afgane de Securitate și Apărare, au declarat cu condiția să nu fie identificați deoarece nu erau autorizați să divulge informația mass-media. Unul dintre oficiali a mai spus că comandantul superior al SUA în Afganistan, generalul Austin S. Miller, „încă păstrează toate capacitățile și autoritățile de a proteja forțele”. Retragerea de la Aeroportul Bagram este cel mai clar indiciu că ultimul dintre 2.500-3.500 de soldați americani au părăsit Afganistanul sau se apropie de o plecare, cu luni înainte de promisiunea președintelui Joe Biden din 11 septembrie, conform rapoartelor AP .

Majoritatea soldatilor NATO au iesit deja in liniste din aceasta saptamana. Anunturile din mai multe tari analizate de AP arata ca majoritatea trupelor europene au plecat acum cu putina ceremonie – un contrast puternic cu spectacolul dramatic si public de forta si unitate cand aliatii NATO s-au aliniat pentru a sprijini invazia SUA in 2001.
SUA a refuzat sa spuna cand ultimul soldat american va parasi Afganistanul, invocand probleme de securitate, dar si protectia Aeroportului International Hamid Karzai din Kabul este inca in curs de negociere. Soldatii turci si americani protejeaza in prezent aeroportul.
Pana cand nu se va negocia un nou acord de protectie a aeroportului intre Turcia si guvernul afgan, si, eventual, Statele Unite, misiunea Resolute Support ar trebui sa continue sa ofere trupelor internationale autoritatea legala.
SUA vor avea, de asemenea, aproximativ 6.500 de soldati in Afganistan pentru a-si proteja extinsa ambasada in capitala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here