Editorul de text Notepad ++ interzis în China după actualizarea „Stand With Hong Kong”

0
959
Editorul de text Notepad ++ interzis în China după actualizarea „Stand With Hong Kong”

Site-ul Notepad ++ este interzis în China începând de luni, „evident datorită” lansării edițiilor numite „Free Uyghur” și „Stand With Hong Kong”, a anunțat pe Twitter codul sursă și editorul de text.

Prima dată lansat în 2003 de dezvoltatorul francez de bază Don Ho, Notepad ++ este gratuit pentru Windows și acceptă aproximativ 90 de limbi. În comunicatele sale de publicare pentru cele două ediții, Ho și-a exprimat în mod deschis îngrijorările cu privire la condițiile „drepturilor omului”, respectiv în regiunea autonomă Xinjiang și Hong Kong.

De-a lungul anilor, Ho a prezentat mai multe versiuni speciale care făceau referire la poziția sa politică, inclusiv una din 2014 referitoare la demonstrațiile pro-democrației Tiananmen. Când versiunea „Uyghur gratuit” a apărut la sfârșitul anului trecut, o armată de utilizatori patrioti a bombardat depozitul Github al Notepad ++ în comentarii chinezești.

Testele de la TechCrunch au constatat că interdicția Notepad ++ se aplică numai paginii sale „Descărcați” – care prezintă edițiile speciale și astfel un limbaj sensibil din punct de vedere politic – atunci când se încearcă accesarea acestuia din browserele chineze dezvoltate de Tencent (QQ Browser și browser-ul încorporat WeChat) , Alibaba (UC Browser), 360 și Sogou.

Pe de altă parte, Notepad ++ rămâne deblocat prin aceste browsere locale. Unul poate încă accesa site-ul complet de pe Chrome și DuckDuckGo în China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here