Europa face pași legali pentru a accelera reducerile de emisii

0
455

Uniunea Europeană a încheiat un acord în primele ore ale zilei de miercuri cu privire la o lege de referință privind schimbările climatice care pune noi obiective mai severe și mai dure privind emisiile de gaze cu efect de seră în centrul tuturor proceselor de elaborare a politicilor UE, conform Reuters

Acordul ajunge la timp pentru un summit al liderilor mondiali găzduit de guvernul SUA joi și vineri, unde UE și alte puteri globale își vor promova angajamentele de a proteja planeta.

Legea europeană privind clima va ghida reglementările blocului în următoarele decenii. Acesta include un obiectiv de reducere a emisiilor nete cu cel puțin 55% până la sfârșitul deceniului față de nivelurile din 1990 – mai mic decât obiectivul de 60% urmărit de Parlamentul European – de a-l orienta către atingerea zero emisii nete până în 2050.

Dacă ar fi adoptată la nivel global, calea zero zero până în 2050 ar limita creșterile globale ale temperaturii la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale și ar evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

După luni de lupte și o noapte plină de negocieri de marți, negociatorii care reprezintă Parlamentul European și cele 27 de guverne ale UE au încheiat legea. Acordul are încă nevoie de aprobarea oficială din partea parlamentului și a guvernelor naționale.

„Acesta este un moment de referință pentru UE”, a declarat șeful politicii climatice a blocului, Frans Timmermans. „Acordul de astăzi ne întărește și poziția globală de lider în abordarea crizei climatice”.

O mână de țări, inclusiv Marea Britanie și Noua Zeelandă, au consacrat obiectivele nete de emisii zero în lege, dar UE din 27 de țări este cel mai mare emitent care a făcut acest lucru.

Obiectivul de reducere a emisiilor nete la nivelul UE cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990, înlocuiește obiectivul anterior de reducere de cel puțin 40%. Până în 2019, emisiile UE erau deja cu 24% mai mici decât în ​​1990.

Parlamentarii europeni au dorit să meargă mai departe până la 60% până în 2030. Militanții ecologici au spus că reducerea ar trebui să fie de 65%.

„Sunt mulțumit astăzi”, a declarat social-democratul suedez Jytte Guteland, principalul negociator al Parlamentului European. „Cel mai important lucru a fost să ne asigurăm că știința va fi mai integrată în legislația UE”.

Parlamentarul verde al UE, Michael Bloss, a declarat că Bruxelles-ul a sacrificat ambiția de a se grăbi să încheie un acord la timp pentru summitul SUA.

Obiectivul pentru 2030 stabilește scena pentru un pachet major de reglementări UE care urmează să reducă emisiile în iunie, inclusiv propuneri de revizuire a pieței de carbon din UE, standarde mai stricte de CO2 pentru mașini și un tarif de frontieră pentru a impune costuri de CO2 la importurile de bunuri poluante.

Negociatorii au convenit să limiteze cantitatea de eliminare a emisiilor care poate fi luată în calcul pentru obiectivul pentru 2030, la 225 de milioane de tone de CO2 echivalent.

Aceasta are scopul de a se asigura că obiectivul este atins prin reducerea emisiilor provenite din sectoarele poluante, mai degrabă decât să se bazeze pe eliminarea CO2 din atmosferă prin pădurile absorbante de carbon.

Legea impune Bruxelles-ului să creeze un organism independent de experți științifici care să ofere consiliere cu privire la politicile climatice, plus un buget de gaze cu efect de seră care să stabilească emisiile totale pe care UE le poate produce în perioada 2030-2050, fără a-i zădărnici obiectivele climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here