Facebook apără planurile criptomonedei Libra pe fondul apelului pentru interzicerea sa la nivel european

0
923
Facebook apără planurile criptomonedei Libra pe fondul apelului pentru interzicerea sa la nivel european

Facebook a fost întâmpinat de scepticism în ceea ce privește criptomoneda sa Libra, care este programată să iasă pe piață înainte de mijlocul anului viitor.

Facebook a respins sugestiile potrivit cărora criptomoneda sa viitoare ar putea pune în pericol banii și băncile existente.

La începutul acestei luni, ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că Libra trebuie să fie interzisă în Europa, din cauza preocupărilor legate de suveranitate, riscuri financiare și potențiale poziții ale pieței.

Executivii Asociației Libra, un organism dedicat pentru gestionarea criptomonedei înființat de Facebook , s-au întâlnit luni cu autoritățile de reglementare a băncilor centrale în încercarea de a stinge astfel de temeri.

Cifrele din Rezerva Federală SUA și Banca Angliei au fost raportate la cei care au participat.

În aceeași zi în care a avut loc întâlnirea, co-creatorul Librei, David Marcus,a dorit să atingă câteva dintre punctele cheie de discuție atinse pe câteva postări de pe Twitter.

El a insistat că moneda, care se presupune că se va lansa alături de o aplicație portofel numită Calibra, nu va „amenința suveranitatea națiunilor atunci când vine vorba de bani”.

„Libra este conceputa pentru a fi o rețea și un sistem de plată mai bune care rulează pe deasupra monedelor existente și care oferă o valoare semnificativa consumatorilor din întreaga lume”, a spus el.

„Libra va fi susținută 1: 1 de un cos de valute puternice. Acest lucru înseamnă că pentru orice unitate de Libra trebuie sa existe o valoare echivalenta în rezerva sa.

„Ca atare, nu există o nouă creare de bani, care va rămâne strict provincia națiunilor suverane.”

Domnul Marcus a mai spus că el crede în „supravegherea puternică a reglementării” asupra Libra, cu îngrijorări exprimate în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea utilizatorilor săi.

Națiunile în afară de Franța sunt sceptice cu privire la Libra, Elveția afirmând că sistemul de plăți propus ar trebui să facă față unor reguli stricte rezervate de obicei băncilor.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, este, de asemenea, printre cei care au sugerat că Libra se va confrunta cu reglementări stricte, iar păzitorul de date din Marea Britanie a ridicat temeri de confidențialitate cu privire la modul în care ar fi protejate datele clienților.

Facebook a spus că nu va lansa Libra până când nu va avea susținerea regulatorilor, dar probabil că push-back-ul va continua.

Gigantul social media a suferit pagube majore asupra reputației sale de la scandalul de date Cambridge Analytica de anul trecut, mai ales când vine vorba de securitate și confidențialitate.

A apărut o supărare globală când s-a dovedit că firma de consultanță politică a cules datele a milioane de profiluri Facebook fără consimțământ – și le-a folosit pentru publicitate politică.