Firma britanică de călătorie Thomas Cook se prăbușește, blocând peste 150.000 de oameni în vacanța

0
1270
Firma britanică de călătorie Thomas Cook se prăbușește, blocând peste 150.000 de oameni în vacanța

Închiderea uneia dintre cele mai vechi companii britanice a provocat cel mai mare efort de repatriere pe timp de pace din istoria națiunii.

Sute de mii de turiști s-au aflat luni în impas, după ce cea mai veche firmă de turism din lume, Thomas Cook, s-a prăbușit, provocând cel mai mare efort de repatriere în timp de pace din istoria Marii Britanii.

Compania și-a închis porțile după ce nu a reușit să asigure un pachet de salvare de la creditorii săi, a declarat luni directorul executiv Peter Fankhauser.

Autoritatea de aviație civilă a U.K a confirmat că Thomas Cook și-a închis ușile, iar autoritatea de reglementare și guvernul au mobilizat o flotă de aeronave din întreaga lume pentru a aduce peste 150.000 de clienți ai companiei acasă.

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a replicat că colapsul companiei a dus la „cea mai mare repatriere în timp de pace din istoria U.K.”

„Îi vom aduce pe toți acasă”, a spus Schapps. „O sarcină enormă, vor fi unele întârzieri, dar lucrăm tot timpul pentru a face tot ce putem.”

CAA a declarat că primul zbor de repatriere a părăsit Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York și a fost îndreptat spre orașul englez Manchester, cu peste 300 de pasageri la bord.

Din cauza scării semnificative a situației, „o anumită perturbare este inevitabilă”, a spus acesta.

Thomas Cook conducea hoteluri, stațiuni și companii aeriene pentru 19 milioane de oameni pe an în 16 țări. De asemenea, a angajat 21.000 de oameni.

Luni, site-ul companiei a fost redus. În schimb, a difuzat un mesaj care a spus că afacerea din U.K „a încetat tranzacționarea cu efect imediat și toate zborurile viitoare și sărbătorile sunt anulate”.

Clienții care urmau să plece în vacanță au fost anunțați că zborul a fost anulată, iar cei deja plecați au fost anunțați să aștepte până când zborul lor o să fie reprogramat.

Sute de pasageri blocați s-au dus pe social media pentru a-și împărtăși furia și dezamăgirea.

Între timp, angajații companiei postau imagini cu ei înșiși de la ultimele zboruri.

„De fapt mă simt atât de bolnav și gol în interior. Slujba mea de vis s-a dus într-o clipă”, a declarat pe Twitter Kia Dawn Hayward, membru al echipajului companiei. „Personalul nostru de la Thomas Cook ar putea umple o mare cu toate lacrimile noastre chiar acum.”

Autoritatea Britanică de Reglementare a Aviației a luat legătura cu hoteluri care găzduiesc clienții Thomas Cook pentru a le spune că vor fi plătiți printr-un sistem de protecție financiară. Unii clienți de la un hotel din Tunisia au declarat că au fost împiedicați să părăsească proprietatea dacă nu plătesc taxe suplimentare, a informat BBC.

Lichidarea marchează sfârșitul uneia dintre cele mai vechi companii britanice care și-a început activitatea în 1841, desfășurând excursii feroviare locale înainte de a supraviețui celor două războaie mondiale prin vacanțe de pachet pionier și turism de masă.

Lansat cu 1,7 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de dolari), Thomas Cook a fost lovit de concurența online și de o schimbare a pieței de călătorii.