Fondatorii unei dintre cele mai mari companii din lumea – GOOGLE- și-au anunțat public retragerea

0
1754
Fondatorii unei dintre cele mai mari companii din lumea – GOOGLE- și-au anunțat public retragerea

Fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin au anunțat că renunță la funcțiile de top la compania-mamă a gigantului online.

Aceștia își vor lăsa funcțiile respective de șef executiv și de președinte al Alphabet, dar vor rămâne în consiliu.

CEO-ul Google, Sundar Pichai, va deveni și CEO al Alphabet, se arată într-o declarație.

Alphabet a fost creat în 2015 ca parte a unei restructurări corporative a Google – Google a fost creat de către Page și Brin într-un garaj din California în 1998.

Compania-mamă a fost destinată să facă activitățile gigantului tehnic „mai curate și mai responsabile”, pe măsură ce s-a extins de la căutarea pe internet în alte domenii, cum ar fi autovehiculel.

Perechea s-a mutat de la Google la Alphabet când a fost formată – spunând că fac saltul pentru a se concentra pe începerea noilor inițiative.

Însă într-o postare pe blog, marți, cofondatorii, ambii în vârstă de 46 de ani, au anunțat că se retrag din managementul cotidian al companiei.

O scrisoare comună a declarat că vor rămâne „implicați activ în calitate de membri ai consiliului de administrație, acționari și cofondatori”, dar a spus că a fost „timpul natural pentru simplificarea structurii noastre de management”.

„Nu am fost niciodată cei care să ne ocupăm de rolurile de conducere atunci când credem că există o modalitate mai bună de a conduce compania. Iar Alphabet și Google nu mai au nevoie de doi CEO-uri și un președinte”, se arată în scrisoarea lor.

Larry-Page-şi-Sergei-Brin

Aceștia au declarat, de asemenea, că este timpul să „își asume rolul de părinți mândri – oferind sfaturi și dragoste, dar nu și jigniri zilnice” și au insistat că nu există „o persoană mai bună” care să conducă compania în viitor decât Pichai.

Tânărul de 47 de ani s-a născut în India, unde a studiat inginerie. A continuat să studieze în SUA la Universitatea Stanford și la Universitatea din Pennsylvania, înainte de a se alătura Google în 2004.

Într-o declarație, el a spus că este „încântat” de tranziție și că a adus un omagiu domnului Page și domnului Brin.

„Fondatorii ne-au oferit tuturor o șansă incredibilă de a avea un impact asupra lumii”, a spus domnul Pichai. „Mulțumită lor, avem o misiune atemporală, valori de durată și o cultură de colaborare și explorare care face interesant mersul la muncă în fiecare zi.

„Este o bază puternică pe care vom continua să construim. Abia aștept să vedem unde mergem în continuare și așteptăm cu nerăbdare să continuăm călătoria cu toți.”

Această mișcare reprezintă cea mai semnificativă scuturare a leadershipului de la Google încă de la înființare – prima dată când duo-ul dinamic al lui Brin și Page, un legendar parteneriat din Silicon Valley, nu va deține funcții de conducere importante în compania pe care au fondat-o.

În realitate, totuși, acesta a fost cazul de ceva vreme – fața publică a firmei a fost Pichai și, într-o măsură mai mică, directorul executiv YouTube, Susan Wojcicki. Dar anunțul de marți face absolut clar – Page și Brin nu conduc compania.

Totuși, în timp ce perechea renunță aparent la atribuțiile de conducere, aceasta nu va însemna renunțarea la puterea supremă. Între ei, aceștia controlează 51% din drepturile de vot pe consiliul Alphabet. Acest lucru nu se va schimba. Aceștia au asemănat noul lor rol de a fi „părinți mândri” cu compania, privind cu interes și grijă.

Dar dacă simt nevoia, pot înlocui orice decizie pe care domnul Pichai o ia – cu puțin mai mult decât un părinte „pentru că noi am spus așa”.