Google este obligat să dezvăluie autorul recenziei negative realizate la adresa unui cabinet stomatologic

0
975
Google este obligat să dezvăluie autorul recenziei negative realizate la adresa unui cabinet stomatologic

Un tribunal australian a dispus ca Google să identifice persoana din spatele unei recenzii negative anonime realizate la adresa cabinetului unui dentist.

Dr. Matthew Kabbabe, specialist în albirea dinților din Melbourne, a solicitat ordinul, astfel încât să îl poată da în judecată pe autorul recenziei pentru defăimare.

El a susținut că utilizatorul CBsm 23 i-a deteriorat afacerea, spunându-le celorlalți „STAY AWAY” dintr-o procedură criticată drept „extrem de ciudată și incomodă”.

Hotărârea forțează mâna gigantului tehnologic, care a apărat anterior permiterea unor recenzii negative pe site-ul său.

Conform ordinului judecătoresc, Google va trebui să îi transmită dr. Kabbabe orice detalii personale, cum ar fi orice nume, numere de telefon, metadate de locație și adrese IP legate de cont.

Dreptul internațional permite oamenilor să caute documente de la părți de care au nevoie pentru cazul lor.

Google a respins anterior solicitările stomatologului de revizuire sau de a împărtăși informații despre autorul recenziei.

Conform declarației sale, Google i-a spus dr. Kabbabe: „[W] nu avem niciun mijloc de a investiga unde și când a fost creat ID-ul.”

Cu toate acestea, judecătorul Bernard Murphy a hotărât că dr. Kabbabe a avut motive pentru a urmări un caz de defăimare și că Google este „probabil să dețină sau să fi avut controlul asupra unui document sau a unui lucru care ar ajuta la constatarea acestei descrieri a potențialului respondent”.

Avocatul domnului Kabbabe a descris hotărârea ca fiind un câștig „de ultimă generație” pentru întreprinderile mici și a susținut că Google are o datorie de grijă în furnizarea unei platforme pentru detașări potențial defăimătoare.

„Dacă sunteți acolo, încercați să vă ascundeți de anonimat, chiar și prin VPN, cred că sistemul de instanțe este în pas acum și există modalități și mijloace de obținere a acestor informații”, a spus Mark Stanarevic la Australian Broadcasting Corporation.

Google trebuie să răspundă la întrebările referitoare la hotărâre. Firma a fost anterior reticentă în a elimina recenziile negative, dar a făcut-o în mai multe cazuri în urma ordinelor judecătorești.

Anul trecut, acesta le-a spus experților austrieci în reforma legii că cazurile de defăimare în urma recenziilor online ar putea duce la reprimarea drepturilor consumatorilor și libera exprimare.