Halterofila transgender Laurel Hubbard face istorie la Jocurile Olimpice

0
744
Halterofila transgender Laurel Hubbard face istorie la Jocurile Olimpice

Un halterofil din Noua Zeelandă numit Laurel Hubbard nu va părăsi Jocurile Olimpice de la Tokyo cu o medalie. Cu toate acestea, însăși participarea ei i-a adus distincția nedorită de a fi unul dintre cei mai controversați sportivi. De ce? Este o femeie transgender.

În competiția de luni, Hubbard, în vârstă de 43 de ani, nu a reușit să avanseze în divizia de peste 87 de kilograme, singurul ei eveniment, relatează AP. Hubbard nu a reușit să ridice bara în mod curat în niciuna dintre cele trei încercări ale ei. Totuși, aceste ascensiuni au marcat prima dată când o femeie trans a concurat la orice olimpiadă, relatează Ina Fried de la Axios. Hubbard a făcut un gest cu mâinile în formă de inimă către public înainte de a ieși.

„Desigur, nu sunt pe deplin conștientă de controversa care înconjoară participarea mea la aceste Jocuri”, a spus ea după aceea. „Și, ca atare, aș dori în mod special să mulțumesc [Comitetului Olimpic Internațional], pentru că, cred, afirmă cu adevărat angajamentul lor față de principiile olimpismului și stabilesc că sportul este ceva pentru toți oamenii. Este inclusiv. este accesibil.”

Hubbard a concurat la evenimentele masculine înainte de a se retrage în urmă cu mai bine de un deceniu, relatează New York Times. Ea a trecut la femeie în 2012. Criticii spun că are un avantaj nedrept față de concurentele sale feminine, deși Hubbard a avut un dezavantaj clar luni. Ea a depășit cu mult vârsta de haltere de elită, iar Yahoo Sports remarcă faptul că toți concurenții de la categoria ei, cu excepția unuia, aveau încă 20 de ani.

COI recunoaște că încă se luptă cu modul de acomodare a sportivilor trans și intenționează să emită noi îndrumări în lunile următoare, relatează The Guardian. Fiecare sport poate fi nevoit să-și găsească propriul „punct dulce” în ceea ce privește incluziunea și corectitudinea, spune șeful medical și științific al COI, Dr. Richard Budgett.

Hubbard nu este singurul sportiv trans la aceste jocuri. Chelsea Wolfe, o femeie trans, este un supleant pentru echipa SUA în BMX freestyle, notează Axios. Jocurile includ, de asemenea, sportivi care sunt binari, iar următoarele jocuri vor avea probabil și mai mulți. „M-am întrebat care dintre noi o să străpungă zidul și să creeze calea”, îi spune Wolfe lui Fried. „Și faptul că nu este doar o singură persoană și că sunt o grămadă ca noi … reflectă într-adevăr diversitatea din comunitate care există.”

Pentru jurnalistul Fried, participarea istorică a lui Hubbard are o rezonanță specială. „Mă simt extrem de privilegiat să fiu aici pentru acest moment, în parte pentru că, dacă nu aș fi aici, nu sunt sigur că – în ciuda zdrobirii presei – ar exista un alt reporter transgender aici”, spune ea, pentru Axios buletin informativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here