India a pierdut contactul cu prima sa nava spațială trimisă pe Lună chiar înainte de aterizare

0
1430
India a pierdut contactul cu primul său debarcader lunar chiar înainte de aterizare

Landmanul Vikram din India nu pare să fi supraviețuit celor „15 minute de teroare” în încercarea sa de a ateriza pe Lună. La 16:50 p.m. EDT, pe 6 septembrie, agenția spațială indiană (ISRO) a anunțat că a pierdut contactul cu nava spațială.

Nava spațială trebuia să aterizeze în jurul orei 16:24. EDT într-un loc mai aproape de polul sud al Lunii decât oricare altă navă spațială până acum.

Coborârea finală a motorului, de la 30 de kilometri deasupra suprafeței lunare până la ceea ce ar fi trebuit să fie o aterizare moale într-un loc fără nume între două cratere, trebuia să dureze aproximativ 15 minute. „O facem pentru prima dată, de aceea îi spunem 15 minute de teroare”, a declarat președintele ISRO, Kailasavadivoo Sivan, într-un interviu televizat înainte de încercarea de aterizare.

După ce nava spațială a trecut prin mai multe etape de frânare în timpul coborârii sale, camera de control ISRO a rămas liniștită, în momentul în care aștepta momentul de aterizare. După o jumătate de oră încordată, Sivan a anunțat că nava spațială nu comunica cu Pământul.

„Descendența Vikram a fost așa cum a fost planificat, iar performanțele normale au fost observate până la o altitudine de 2,1 kilometri”, a spus Sivan. „Ulterior au fost pierdute comunicările dintre debarcaderul lunar cu statia. Datele sunt analizate. ”

Vikram urmărea un loc de aterizare lângă polul sud, la aproximativ 70 ° S latitudine, să ia date unice despre o parte relativ necunoscută a Lunii. Odată ajuns acolo, nava spațială și un rover numit Pragyan, cuvântul sanscrit pentru înțelepciune, ar fi avut o zi de lună plină – 14 zile de pământ – să exploreze înainte de a închide în noaptea frigidă. Polul sud este deosebit de interesant, deoarece predecesorul acestei misiuni, Chandrayaan 1, și alte ambarcațiuni au descoperit semne de gheață de apă în cratere permanent umbrite (SN: 13/11/09) și molecule de apă din solul de acolo (SN: 9/23 / 09). Dacă acea apă este suficientă și abundentă, ar putea ajuta la susținerea viitoarelor misiuni umane pe Lună.

Până în prezent, doar trei națiuni au debarcat cu succes o navă spațială pe Lună: fosta URSS, Statele Unite și China (SN: 11/11/18). Cel mai recent efort din partea unei alte țări, Israel, a eșuat atunci când debarcaderul Beresheet s-a prăbușit în aprilie (SN: 4/11/19).

Misiunea Chandrayaan 2, care a lansat 22 iulie transportând nava spațială și rover-ul, include și un orbiter (SN: 7/22/19). Orbitarul încă funcționează și va continua aproximativ un an.