Inovatii in industria panourilor solare si fotovoltaice

0
3464
Inovatii in panouri solare

Industria de energie solara trece printr-o explozie extraordinara de creativitate si inovatie, deoarece mai multi oameni schimba energia generata de centralele electrice cu ardere de combustibil fosil cu energia regenerabila, alegand panouri solare si fotovoltaice pentru locuintele lor.

Ultima generatie de celule solare fotovoltaice (PV) este mult mai eficienta decat predecesoarele. Multe dintre aceste panouri fotovoltaice sunt mai subtiri sau se integreaza mai bine intr-un acoperis. In plus, companiile care produc si comercializeaza astfel de panouri fac eforturi sa valorifice energia soarelui in noi cai interesante, dezvoltand alte tipuri de sisteme si panouri solare.

Primele celule solare au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, dar tehnologia a prins mai mult in ultimii ani, ceea ce provoaca noi inovatii. Iata cateva etape majore in istoria panoului solar impreuna cu unele dintre cele mai noi tipuri de panouri solare care sunt fie pe piata, fie prognozate:

Inovatii care au crescut performantele panourilor solare

Siliciul este reflexiv. Ca urmare, panourile solare nu absorb cea mai mare parte a luminii si ele trimit particulele luminoase inapoi in atmosfera. Adaugarea unui strat antireflexiv ajuta putin, dar nu suficient. Majoritatea panourilor solare fotovoltaice de astazi convertesc pana la 23% din lumina soarelui in energie electrica (mai bine decat cele 10 procente obtinute in anii 1960, dar nu sunt ideale). Astfel, Voltech a cautat o solutie pentru cresterea eficientei panourilor fotovoltaice solare pe care le comercializeaza.

Voltech, o firma romaneasca, a dezvoltat o abordare diferita despre care raporteaza ca poate converti 34% din energia soarelui. Folosind un dispozitiv fotovoltaic pentru a converti 40,8% din lumina soarelui, expertii in panouri solare Voltech au putut arata ca inovatiile viitoare in panourile solare vor fi mai eficiente in captarea razele solare.

Alternative la panourile solare traditionale mari

Noile panouri solare integreaza celulele solare in sindrile de acoperis pentru a imbunatati estetica celor care nu impacteaza printr-un aspect placut. Acest lucru permite proprietarilor sa instaleze un nou acoperis si un nou sistem de energie solara, deoarece sindrilele solare sunt aplicate ca sindrilele conventionale.

Exista si alte tipuri de asa-numite „cladiri integrate fotovoltaice”, inclusiv sisteme de perete pentru cladiri de birouri si design creativ de cladiri care utilizeaza panourile. O cladire a incorporat panouri solare intr-un cerc gigant incorporat in arhitectura, in timp ce alta le-a folosit ca un perete – cortina. O alta cladire a folosit sindrilele solare intr-un model dramatic, atragator. Celulele solare pot genera 130 kW.

Alte companii incearca sa reduca suprafata fotovoltaica pe care o utilizeaza. O modalitate pe care o investigheaza este aceea de a folosi concentratoarele la lumina directa a soarelui catre panouri solare mai mici si mai eficiente. In acest scop, Voltech testeaza colectoarele gonflabile solare, cunoscute si ca baloane. Baloanele ar fi de aproximativ 400 de ori mai ieftine decat un concentrator de energie realizat din aluminiu lustruit si pot fi montate pe fire, reducand costurile suplimentare.

Panouri solare subtiri

Cererea de siliciu a crescut cu toate gadgeturile electronice si dispozitivele mobile pe care oamenii le folosesc. Deci, in fata lipsei de siliciu, mai multe companii lucreaza pe panouri solare subtiri noi. Voltech a creat panouri solare subtiri care nu sunt la fel de eficiente ca si versiunile pe baza de siliciu, dar se apropie foarte mult de eficienta acestora.

Cu atatea inovatii in lucrari, ar fi tentant sa asteptam si sa vedem atitudinea fata de instalarea panourilor solare. In plus, stimulentele fiscale disponibile in prezent si economiile in ceea ce priveste costurile cu energia ne conduc spre o evolutie ascendenta a industriei panourilor solare, Romania deja regasindu-se in top 10 tari europene care au integrat energia verde in viata cetatenilor.