Ludovic Orban: ANAF nu este informatizată – deținem cel mai mic procent de colectare din Uniunea Europeană

0
1023
Ludovic Orban - ANAF nu este informatizată – deținem cel mai mic procent de colectare din Uniunea Europeană

Joi, 16.01.2020, premierul Ludovic Orban a declarat că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea taxelor și impozitelor, iar printre cele mai mari cauze al se numără lipsa de informatizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în ciuda faptului că toate companiile din România au fost obligate să își schimbe casele de marcat.

„Avem cel mai mic procent de colectare din UE raportat la PIB. Dacă am fi avut un ANAF informatizat… Mai dau o dată exemplul, ca să ştie toţi românii: Ministerul Finanţelor a obligat firmele să-şi cumpere case de marcat fiscale care au transmisie electronică de date şi care au fost luate în interesul Guvernului, al ANAF, pentru a avea o mai bună colectare, pentru a avea toate datele despre toate operaţiile care se petrec. Nu au luat, în schimb, servere de doi ani şi ceva, dacă vă puteţi imagina. I-au forţat pe oameni să schimbe casele de marcat, să treacă la case de marcat fiscale, al căror obiectiv nu era în interesul companiilor, ci al ANAF şi nu au luat servere.” – a declarat Ludovic Orban.

Premierul a ținut să menționeze faptul că există posibilitatea ca acest lucru care se întâmplă în țară în momentul actual să fie o dovadă a tolerării evaziunii fiscale – „Te face să te gândeşti: nu cumva este o dovadă clară a premeditării în ceea ce privește tolerarea evaziunii fiscale şi chiar încurajarea evaziunii fiscale, pentru că tu nu ţi-ai luat serverele şi tot softul necesar?”

Pentru a remedia această problemă gravă, premierul susține că ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a propus un proiect de informatizare a ANAF, astfel încât să permită derularea procedurilor pentru achiziții în „viteză maximă”.