Măsurile luate de către conducerea țării după data de 15 mai

0
817
Măsurile luate de către conducerea țării după data de 15 mai

După ședința de urgență a Executivului, Ionel Dancă, șeful cancelariei, a anunțat o serie de măsuri economice care vor fi impuse după data de 15 mai, odată cu instaurarea stării de alertă și a planului de relaxare.

Măsurile anunțat se aplică în cea mai mare parte sectorului bugetar.

„În domeniul muncii, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă precum şi pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia, o măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat”, a explicat Ionel Dancă.

Pentru edificiile din mediul de stat care au peste 50 de angajați se vede necesară crearea de programe individualizate de muncă, astfel încât să apară un orar de muncă de începere și terminare a programului de muncă.

„În instituţiile publice şi companiile naţionale deţinute de stat, se instituie obligaţia de a organiza programe individualizate de muncă, astfel încât să fie un decalaj de o oră, întins pe o perioadă de 3 ore, între venirea angajaţilor la locul de muncă, la fel procedându-se şi la plecarea de la locul de muncă”, a spus Dancă.

În plus, Ionel Dancă a anunțat o serie de măsuri privind activtățile de comerț cu amănuntul.

„Pe perioada stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul în centrele comerciale, cu câteva excepţii: vânzarea de produse electrice şi electrocasnice dacă se asigură livrarea la domiciliu;  activitatea operatorilor care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului”, a declarat Ionel Dancă.

În plus, instituțiile publice vor putea angaja personal fără concurs pe o perioadă de maximum 6 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here