Millie Hughes-Fulford a încercuit pământul de 146 de ori

0
829

Millie Hughes-Fulford, un astronaut și om de știință care a devenit prima femeie specializată payload care a zburat în spațiu pentru NASA, a murit săptămâna trecută după o luptă de lungă durată cu cancerul, a spus familia ei. Avea 75 de ani. Hughes-Fulford a fost selectată de NASA pentru programul de astronauți în 1983 și în iunie 1991 a petrecut nouă zile pe orbită pe naveta Columbia, efectuând experimente despre efectul călătoriilor spațiale asupra oamenilor ca parte a primei misiuni a agenției dedicată studiilor biomedicale, STS-40. Ea și colegii ei de echipaj au încercuit Pământul de 146 de ori, arată AP.

Cercetarea i-a modelat restul carierei și, la întoarcere, a înființat Laboratorul Hughes-Fulford la San Francisco VA Healthcare System, care a lucrat pentru a înțelege mecanismele care reglementează creșterea celulară la mamifere. „S-a întors în lumea ei ca om de știință și a purtat această experiență de a zbura în spațiu și a devenit un filtru unic prin care și-a trecut toată munca științifică”, a spus dr. Mike Barratt, chirurg de zbor NASA repartizat în Columbia .

„Mi-a spus că atunci când decolează în navetă nu se teme absolut deloc”, a spus nepoata ei. „Se gândea logic la următoarea sarcină și așa s-a confruntat cu totul, inclusiv cu cancerul”.

Millie Elizabeth Hughes s-a născut în 1945 în Mineral Wells, Texas. La 16 ani, a intrat la Universitatea de Stat din Tarleton, unde s-a specializat în chimie și biologie și a fost adesea singura femeie din clasă. Bărbații nu au apreciat-o când i-a depășit la examene, a spus nepoata ei. După ce a obținut un doctorat în biochimie, a aplicat la 100 de locuri de muncă academice din toată țara și a primit patru răspunsuri. A acceptat un post de laborator. În 1978, Hughes-Fulford a răspuns unui anunț de revistă în căutarea solicitanților care să fie prima femeie din spațiu. Ea a ajuns în ultimii 20, din 8.000 de candidați, înainte ca Sally Ride să fie aleasă, apoi a plecat în spațiu pe naveta Columbia ca cercetător. „Millie a fost o sursă de inspirație pe atât de multe niveluri, de la suprafața pământului până la orbita de pământ”, a spus un coleg. „A infuzat fiecare conversație cu compasiune, optimism, energie, umor și o încredere de neclintit că ar putea fi găsită o soluție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here