Ministrul Finanțelor: Este nevoie urgent de o reformă a sistemului de pensii- nu vom avea bani să plătim pensiile decrețeilor

0
1145
Ministrul Finanțelor- Este nevoie urgent de o reformă a sistemului de pensii- nu vom avea bani să plătim pensiile decrețeilor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a tras un semnal de alarmă către sistemul de pensii actual, acesta susținând că sistemul de pensii este falimentat și peste 20 – 30 de ani nu vor exista bani pentru plătirea pensiilor decrețeilor.

Aşa cum arată azi sistemul nostru de pensii, având în vedere ce se va întâmpla cu cei ca mine, care vom ieşi la pensie peste 20 de ani, perioada decreţeilor, sistemul de azi de pensii este falimentar. Nu vom avem pensii să plătim pentru ei în 20-30 de ani. Dacă ne bazăm pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contribuţii şi apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgentă de reforma întregului sistem de pensii.„, a explicat Cîţu.

Florin Cîțu susține că sistemul necesită o reașezare, iar componenta privată să fie mult mai importantă deoarece din cauza problemei geografie și a plecării masive din țară, nu o să mai aibă cine să plătească pensiile.

Reaşezat. Aşa cum văd eu, ar fi componenta asta privată să fie mult mai importantă, pentru că acolo ai randamente, acolo îţi creşti de fapt pensia, în partea cealaltă nu. Acolo ai deficit. Dar asta trebuie făcută urgent, pentru că au făcut şi ţările dezvoltate care au această problema demografică. Au început să o facă şi britanicii, şi Noua Zeelandă, şi Australia. Şi-au dat seama că nu mai pot să susţină acest sistem şi au făcut reforma. Pentru noi este vital să o facem azi, pentru că, vă spun, aşa cum arată, este falimentar. Şi nu vă spun numai eu. Uitaţi-vă la toate analizele făcute de administratorii privaţi de pensii şi Comisia Europeană. Cum arată demografia, pentru că la noi în fiecare an pleacă oameni din România şi noi rămânem aici.

Noi am contribuit şi nu mai are cine să ne plătească pensia în 20 de ani. Şi atunci trebuie o reformă urgentă a sistemului, nu legea, sistemul de pensii.„, a mai spus ministrul Finanţelor.

Acesta a declarat că eliminarea pensiilor speciale va duce la economisirea a „ un miliar și ceva de lei.”