O nouă minivacanță pentru angajați

0
1621
O nouă minivacanță pentru angajați

Codul Muncii prevede ca sărbătorile naționale să fie libere, dar anul acesta, Sfântul Andrei, 30 noiembrie, o să fie sâmbăta, iar Ziua Națională a României, 1 decembrie, o să fie duminica. Astfel, românii care lucrează în mod normal în aceste zile de sărbătoare, s-ar putea să beneficieze de o minivacanță de 2 zile.

Din păcate, majoritatea românilor care muncesc nu se vor putea bucura de acele două zile liber ca urmare a faptului ca ele nu pică în ziua săptămânii.

Zilele libere la nivel național care o să urmeze în anul 2019 sunt:

  1. 30 noiembrie 2019 – Sfântul Andrei – sâmbătă
  2. 1 decembrie 2019  – Ziua Națională a României – duminică
  3. 25 decembrie 2019  – Crăciunul – miercuri
  4. 26 decembrie 2019  – A Doua Zi de Crăciun – joi

Conform prevederilor legale, angajatorii sunt obligați să le ofere salariaților care lucrează în zilele de sărbători legale compensații.

Salariații au dreptul legal la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile de la ziua sărbătorii legale. În cazul în care acestora nu li se poate acorda acest tip de compensare, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare și nici nu îi recompensează pentru munca prestată în respectivele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.