Premiul Nobel pentru medicină merge la trio care a descoperit Hep C

0
1008
Premiul Nobel pentru medicină merge la trio care a descoperit Hep C

Am petrecut cea mai mare parte a anului 2020 într-o încurcătură cu un virus, dar acum, progresele premiile cuvenite pe măsură ce începe săptămâna Premiului Nobel.

Premiul pentru fiziologie sau medicină a fost acordat oamenilor de știință Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice pentru „descoperirile lor seminale” care au condus la identificarea virusului hepatitei C, în conformitate cu un comunicat al Fundației Nobel. Cei trei vor împărți premiul de 1,1 milioane de dolari, se arată pe NBC News.
Înainte de munca trio-ului, se cunoșteau virusurile hepatitei A și B, în timp ce nu existau suficiente informații pentru a explica majoritatea cazurilor de hepatită transmisibilă din sânge. Odată ce hepatita C a intrat în imagine, acele cazuri inexplicabile au avut o cauză și au fost create noi teste de sânge și medicamente care au ajutat la salvarea a milioane de persoane.

Munca oamenilor de știință a început atunci când cercetătorul medical american Alter a stabilit că un virus neidentificat este principala cauză de bază a hepatitei cronice, notează CNN. De acolo, omul de știință britanic Houghton a preluat frâiele, izolând genomul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de hepatită C. În cele din urmă, Rice, tot din SUA, a reușit să demonstreze că hepatita C ar putea provoca singură boala. „Este mult întârziat”, spune despre premiul din acest an profesorul emerit Gilbert Thompson al Colegiului Imperial din Londra. „Hep C a provocat, probabil, la fel de mult, dacă nu chiar mai multe decese, decât actuala pandemie de coronavirus. A fost o problemă majoră, iar acest [lucru] a fost un enorm pas înainte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here