Protestul împotriva brutalității poliției din Paris devine violent

0
1012
Protestul împotriva brutalității poliției din Paris devine violent

Respectând proteste în SUA, mii de persoane ies pe stradă în ciuda restricțiilor legate de coronavirus.

Câteva mii de persoane au contestat o interdicție legată de coronavirus pentru proteste pentru a-i aduce un omagiu lui George Floyd și Adama Traore, un negru francez care a murit în custodia poliției.

Gazele lacrimogene au sufocat străzile din Paris, în timp ce poliția s-a confruntat cu protestatarii care au declanșat focuri pe fondul ultrajului global din cauza morții lui Floyd în Statele Unite, a nedreptăților rasiale și a tacticii de poliție cu mână grea din întreaga lume.

Poliția a interzis protestul din cauza restricțiilor legate de coronavirus care interziceau adunarea a mai mult de 10 persoane.

Protestatarii francezi și-au ridicat pumnii în timp ce pompierii s-au străduit să stingă flăcări multiple, în timp ce o demonstrație în mare măsură pașnică, multirasială, a degenerat în tensiuni împrăștiate.

Două mici incendii au izbucnit și barierele verzi și gri din jurul unui șantier au fost dărâmate.

Tensiunile au izbucnit, de asemenea, la un protest înrudit în sudul orașului Marsilia.

Mulți dintre protestatari s-au inspirat din mișcarea de protest din SUA cu privire la uciderea din partea poliției a lui Floyd, un bărbat negru neînarmat, care marca sloganuri virale în engleză precum „Black Lives Matter” și „Eu nu pot respira”.

„Astăzi nu vorbim doar despre lupta familiei Traore. Este lupta pentru toată lumea. Când luptăm pentru George Floyd, luptăm pentru Adama Traore”, a spus sora lui Adama, Assa Traore, la protest.

„Ceea ce se întâmplă în Statele Unite este un ecou al ceea ce se întâmplă în Franța”, a adăugat ea.

În 2016, în urma unei dispute privind un control de identitate, Traore, 24 de ani, a fost prins într-o casă în care s-a ascuns după ce a condus poliția în urmărire de 15 minute.

Și-a pierdut cunoștința în vehiculul lor și a murit la o secție de poliție din apropiere. Era încă încătușat când au ajuns paramedicii.

Unul dintre cei trei ofițeri de arestare le-a spus anchetatorilor că Traore fusese fixat cu greutatea lor corporală combinată după arestarea sa.

Experții medicali francezi i-au exonerat pe cei trei polițiști, demitând un raport medical comandat de familia tânărului care spunea că a murit de asfixiere.

A fost cel de-al treilea raport oficial care a eliberat ofițerii.

Adăugându-se la controverse, o nouă sondă comandată de familia Traore a declarat, marți, că moartea sa a fost cauzată de tehnica de arestare folosită de ofițeri, a spus o sursă.

„Nu este violent, nici rasist”

Șeful poliției din Paris, Didier Lallement, a scris o scrisoare către ofițerii de poliție în care își apără conduita, simpatizând ofițerii „durii” care trebuie să se simtă „înfruntați cu acuzații de violență și rasism, repetate la nesfârșit de rețelele de socializare și de anumite grupuri de activiști”.

Forța de poliție din Paris „nu este violentă și nici rasistă: acționează în cadrul dreptului la libertate pentru toți”, a insistat el într-un e-mail către cei 27.500 de oameni ai legii din oraș.

Actriță franceză Camelia Jordana, care este de origine algeriană, a fost mustrată luna trecută de ministrul francez de interne pentru că a spus că oamenii „sunt masacrați” de poliția din suburbiile din Paris, din cauza culorii pielii lor.

Câțiva ofițeri francezi au fost, de asemenea, cercetați pentru brutalitate împotriva membrilor publicului la mitingurile anti-guvernamentale de „vestă galbenă” de lungă durată și la grevele de reformă anti-pensii mai recente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here