România înregistrează scăderi de 44% în sectorul turismului. Se preconizează că aceste vor ajunge la 75%.

0
1372
România înregistrează scăderi de 44% în sectorul turismului. Se preconizează că aceste vor ajunge la 75%.

Din cauza infecției cu nou virusul, România a înregistrat până în prezent scăderi de 44% în turism, iar într-un timp foarte scurt se va ajunge la 70 – 75%, conform declarațiilor lui Călin Ilie, președintele Federației Industriale Hoteliere din România , pentru Digi24.

„Este imposibil să nu dăm oameni afară, nu avem cu ce susține afacerile.”, a spus el.

Pentru București, veniturile din cazările hoteliere au scăzut cu aproximativ 44%, în ciuda faptului că tariful mediul a scăzut cu 14%. – „Nu e cerere, gradul ocupare scade. Suntem cu baioneta la picior.”

Din cauza cifrelor total nefavorabile, Călin Ilie a cerut ajutorul Guvernului. Călin Ilie a invocat plata de către stat a datoriilor pe care le are față de companiile hoteliere, pentru serviciile organizate – conferințe, evenimente care nu au fost încă achitate.

Pentru românii care și-au cumpărat deja vacanțe pentru perioada curentă, Călin Ilie le propune să nu anuleze vacanțele ci să le amâne pentru perioada în care acest fenomen epidemiologic o să treacă. – „Dacă se cer banii înapoi, se încurcă și mai mult lucrurile.”.

Patronatele din turism şi restaurante au transmis, miercuri, mai multe solicitări Guvernului pentru sprijinirea industriei:

  • scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei;
  • amânarea plăţii TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, ca şi formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului;
  • plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism – plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, plata TVA de recuperat, ca şi plăţile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituţii ale statului le au de făcut către operatorii de turism;
  • asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.