Schimbarile climatice vor agrava urmatoarea criza economica globala

0
1494

Norii de furtuna s-au adunat, dar economiile lumii au in prezent mai putine adaposturi pentru dezastru decat au avut in 1929.

La sfarsitul lunii trecute, Indonezia a fost lovita de un cutremur si tsunami devastatoare, care s-au soldat cu mii de oameni morti si disparuti. In aceasta saptamana, Fondul Monetar International a sosit in tara pentru a organiza intalnirea anuala pe insula Bali. In ziua in care FMI a emis un avertisment cu privire la dificultatile intampinate pentru economia globala, ultimul raport al Comisiei interguvenamentale privind schimbarile climatice ONU a declarant ca pana la o catastrofa economica globala nu mai este chiar atat de mult. Mesajul este clar pentru acele persoane care au urechi sa il auda: trebuie sa ne pregatim pentru o perioada in care esecul economic se va combina cu defalcarea ecologica pentru a crea “furtuna perfecta”.

Chiar si fara complicatiile adaugate de schimbarile climatice, provocarile cu care se confrunta ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale adunate la Bali sunt suficient de semnificative. FMI si-a redus prognoza pentru cresterea globala, insa sansele sunt ca anul viitor va fi mult mai rau decat se preconizeaza in prezent. Riscurile, spun FMI, sunt inclinate catre anumite dezavantaje.

In ultimii zece ani, economia mondiala a supravietuit pe o “dieta” a ratelor scazute ale dobanzilor ale bancilor centrale, insa acest stimul este retras treptat. In Statele Unite, cresterea a fost redusa in continuare de reducerile fiscale ale societatii Donald Trump, dar numai temporar