Se prevede o nouă Ordonanță Militară: obligativitatea deschiderii piețelor

0
946

Astăzi, 8.04.2020, autoritățile pregătesc o nouă Ordonanță Militară pe sectorul agricol. Marcel Vela, ministrul internelor, a făcut anunțul acesta marți seară printr-o videoconferință.

Adrian Oroș, ministrul agriculturii, a anunțat că Ordonanța Militară se va răsfrânge și asupra agriculturii, incluzând obligativitatea de menținere în mod activ a piețelor pentru a oferi posibilitatea producătorilor locali să își vând marfa.

O parte din pieţe au fost închise, şi de aceea am făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile publice locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să-şi vândă produsele, mai ales produsele de sezon, şi că, respectând nişte măsuri impuse de nişte autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, în aceste pieţe agroalimentare se poate face comerţ civilizat. Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului.„, a afirmat Adrian Oros, la Realitatea Plus, citat de Agerpres.

Totodată, Adrian Oroș a precizat că din cauza închiderii sistemului HoReCa, puterea de cumpărare a scăzu, rămânând astfel tot mai multe stocuri alimentare de la producători și procesatori.

Pe de altă parte, ne interesează şi stocurile care se adună la producători şi la procesatori, pentru că, dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri. E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, datorită restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin.”, a subliniat Adrian Oros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here