Soldații sar din avion înainte de un accident fatal

0
554
Soldații sar din avion înainte de un accident fatal

Un avion C-130 al flotei filipineze care transporta trupe de luptă desemnate să lupte împotriva militanților musulmani s-a prăbușit și a explodat în timp ce ateriza în sud, duminică, omorând cel puțin 42 de soldați la bord și trei civili la sol. A fost unul dintre cele mai grave dezastre din istoria forțelor aeriene, relatează AP.

Cel puțin alți 49 de soldați au fost salvați, având răni multiple, și au supraviețuit accidentului din amiază produs într-o plantație de cocos în afara aeroportului Jolo din provincia Sulu – inclusiv unii care au reușit să sară de pe aeronavă înainte ca aceasta să explodeze și să fie evacuați de foc, au spus oficialii militari.

Trei din șapte săteni care au fost loviți în momentul prăbușirii au murit. Avionul avea la bord 96 de persoane, inclusiv trei piloți și cinci membri ai echipajului, în timp ce restul erau membri ai armatei, au spus militarii.

Piloții au supraviețuit, dar au fost grav răniți, au spus oficialii.

Lockheed C-130 Hercules a fost unul dintre cele două ex-avioane ale Forțelor Aeriene SUA predate Filipinelor ca parte a asistenței militare din acest an.

Aeronava a decolat inițial din Manila cu doar câțiva pasageri, inclusiv un general de armată de două stele, care a debarcat împreună cu soția și cei trei copii în orașul Cagayan de Oro. Trupele armatei s-au îmbarcat apoi pe C-130 pentru zborul spre Sulu. „Un număr de soldați au fost văzuți sărind din aeronavă înainte ca aceasta să lovească pământul, scutindu-i de explozia provocată de accident”, se spune într-o declarație militară.

Imaginile inițiale lansate de militari arătau secțiunea coadă a avionului de marfă relativ intactă. Celelalte părți ale avionului au fost arse sau împrăștiate în bucăți într-o poieniță înconjurată de cocotieri.

Avionul transporta trupe, mulți dintre ei soldați noi care tocmai fuseseră supuși unei formări de bază, pentru desfășurare în Sulu, au spus oficialii. „Ar fi trebuit să ni se alăture în lupta noastră împotriva terorismului”, a spus comandantul militar Sulu. Forțele guvernamentale se luptă de zeci de ani cu militanții lui Abu Sayyaf din provincia Sulu, predominant musulmană.

Nu a fost clar imediat ce a cauzat prăbușirea. Șeful de stat major al armatei a spus: „Avionul a ratat pista și încerca să recâștige puterea, dar a eșuat și s-a prăbușit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here