Suporterii Navalny protesteaza in toata Rusia

0
804

Politia a arestat miercuri aproape 1.500 de persoane in timpul unei zile de manifestatii in toata Rusia, cerand libertatea liderului opozitiei Alexei Navalny, a carui sanatate ar fi in declin sever dupa trei saptamani de greva a foamei, potrivit unui grup care monitorizeaza detentiile politice. Cel mai mare dintre proteste a avut loc la Moscova, unde mii au marsaluit prin centrul orasului, conform rapoartelor AP.
Unele dintre persoanele arestate au fost saltate chiar inainte de a incepe protestele, inclusiv doi parteneri de top ai lui Navalny din Moscova. Echipa lui Navalny a cerut ca demonstratiile sa fie nesanctionate dupa ce saptamana trecuta a raportat ca sanatatea sa se deterioreaza si ca viata lui era in pericol. „Situatia lui Alexei este intr-adevar critica, asa ca am avansat in ziua protestelor in masa”, a declarat Vladimir Ashurkov, aliat al Navalny si director executiv al Fundatiei pentru Combaterea Coruptiei.
Organizatia lui Navalny a cerut manifestantilor din Moscova sa se adune la Piata Manezh, chiar in afara zidurilor Kremlinului, dar politia i-a blocat. In schimb, o multime mare s-a adunat la biblioteca de stat rusa din apropiere si la o alta strada Tverskaya captusita, un bulevard principal care duce la piata. Ambele grupuri s-au mutat apoi pe strazi. „Cum nu poti iesi daca o persoana este ucisa – si nu doar el. Sunt atat de multi prizonieri politici”, a spus Nina Skvortsova, o protestatara de la Moscova. La Sankt Petersburg, politia a blocat Piata Palatului, vastul spatiu din afara Muzeul Hermitage, iar protestatarii s-au inghesuit in schimb in apropierea Nevsky Prospekt. Grupul OVD-Info, care monitorizeaza arestarile politice si ofera consiliere juridica, a declarat ca cel putin 1.496 de persoane au fost arestate in 82 de orase – cel mai mare numar fiind de aproximativ 600 in Sankt Petersburg. Echipa lui Navalny a convocat protestele la nivel național în aceeași zi în care președintele Vladimir Putin a susținut discursul anual privind starea națiunii; Navalny este cel mai proeminent adversar al lui Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here