Un hacker rus din spatele unui forum de crimă de elită se declară vinovat de acuzații multiple

0
1508
Un hacker rus din spatele unui forum de crimă de elită se declară vinovat de acuzații multiple

Săptămâna trecută, un șef de criminalitate cibernetică de sorginte rusă cu multe relații, Aleksei Burkov, a pledat vinovat de conducerea unei piețe criminale online și a unui site care vindea date furate de carduri de credit și debit. Ceea ce este chiar mai intrigant decât cele 20 de milioane de dolari din achizițiile frauduloase pe care site-ul Burkov le-a facilitat și inelul exclusiv al infracțiunilor informatice pe care îl conducea, este cât de tare a vrut Rusia să împiedice extrădarea lui Burkov în SUA.

Burkov a fost arestat în 2015 pe un aeroport din apropiere de Tel Aviv. În 2017, o instanță de district israeliană a aprobat extrădarea sa în SUA, dar Rusia a luptat cu această decizie ani de zile. După cum subliniază Krebs pe Securitate, guvernul rus poate fi îngrijorat de faptul că Burkov știe prea multe.

La sfârșitul lui 2019, Burkov a fost extrădat în SUA și, potrivit Biroului de Autoritate al SUA, a pledat vinovat de accesarea fraudei, conspirației pentru a comite intruziuni de calculator, furt de identitate și spălare de bani. Se confruntă cu până la 15 ani de închisoare când a fost condamnat pe 8 mai.

Burkov a rulat un site web numit Cardplanet, care a vândut date despre carduri, o mare parte a acestora aparținând cetățenilor americani. De asemenea, el a rulat DirectConnection, un site web exclusiv pentru invitații, unde ciberneticii de elită puteau face reclama bunurilor furate, precum identificarea personală a informațiilor și a software-ului rău intenționat, precum și servicii, precum spălarea de bani și hackingul. Potrivit Procuraturii SUA, membrii trebuiau să fie plătiți de trei membri existenți și să ofere o sumă de bani, în mod normal 5.000 USD, ca asigurare.

Alți membri DirectConnection au fost Maksim Yakubets din Moscova și naționalul rus Peter Levashov. În decembrie, FBI a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informațiile care au condus la arestarea lui Yakubets și, după cum vă puteți aminti, Levashov a condus la renumitul spam global botnet Kelihos. Pledoaria lui Burkov reprezintă o altă victorie simbolică pentru lupta americană a forțelor de ordine împotriva criminalității cibernetice internaționale.