Cand liderii apeleaza la minciuni – Donald Trump si presa americana

0
1624

Am putea spune ca presedintele Donald Trump este autentic mai degraba decat fals. Salena Zito observa in Atlantic: „Presa il ia pe Trump in serios, dar nu chiar; sustinatorii lui il iau in serios, dar nu literal: „Exista aparent o diferenta intre adevar si autenticitate.

Acestea sunt momente interesante pentru adevar. Intr-un fel, ne confruntam cu renasterea sa. Jurnalismul de investigatie are o zi de camp in urma minciunilor prezidentiale, a stirilor false si a manipularii algoritmice. Abonamentele pentru New York Times si Washington Post sunt in crestere. In mod similar, transparenta, onestitatea si autenticitatea sunt larg raspandite ca semne distinctive ale liderilor care doresc sa restaureze increderea eroica a erei noastre in politica si afaceri.

Intr-un alt sens, insa, conceptul de adevar este testat serios. Social media a fragmentat. Ceea ce unii sunt bineveniti ca democratizarea logica a unei societati pluraliste, altii se plang de atomizarea discursului public. Mai mult ca niciodata, ne confruntam cu multe adevaruri, cu multe platforme pentru a le exprima si a le promova. In plus, tehnologia inteligentei artificiale permite acum falsificarea audio si video; este o tehnologie cu un potential atat de grav incat chiar si Pentagonul a inceput sa lupte impotriva ei.

Minciuna apare pentru ca suntem umani

In ciuda tuturor discutiilor despre manipularea algoritmica, este important sa ne amintim ca adevarul ramane un domeniu inerent uman. Persoanele de stiinta psihologice au observat ca, in 25% din toate interactiunile sociale, oamenii nu spun adevarul. Si Trump, a calculat Washington Post, produce o medie de 8,3 minciuni pe zi.

Mai multa transparenta nu echivaleaza cu mai multa incredere.

Acest lucru nu trebuie sa scuze mincinosii si demagogii. S-ar putea insa sa ne dam seama ca esecul lor moral nu este in indoirea adevarului – dar in cele din urma la care se inclina.  Sistemul de credite sociale din China ne da un indiciu cu privire la cum poate arata acest tip de societate de supraveghere bazata pe date. Minciuna poate fi un act de libertate dizidenta. Minciuna este ceea ce fac artistii: se razvratesc impotriva lumii asa cum este ea si vin cu una diferita. Antreprenorii fac la fel.

In mod clar, nu ne putem permite sa traim intr-o cultura a minciunilor. In acelasi timp, nu este de dorit nici o societate care insista asupra unui adevar unic si care sa nu permita spatiu pentru o anumita realitate alternativa. Pe masura ce privim mai mult datele cantitative ca singura sursa de adevar, este bine sa ne reamintim ca adevarul adevarat este adesea prea pretios pentru a fi redus la ceva matematic precis.