Cum a schimbat aerul conditionat lumea

0
1658

Imagineaza-ti ca am putea controla vremea-apasand un buton pentru a o face mai calda sau mai rece, mai umeda sau mai uscata. Implicatiile ar fi enorme. Nu ar mai exista secete sau inundatii, valuri de caldura sau drumuri inghetate. Deserturile s-ar acoperi de o patura de verdeata. Nu ar mai exista ani fara recolte bogate.

Bineinteles, nu putem face acest lucru, dar putem controla vremea din interiorul locuintelor noastre prin intermediul aerului conditionat. Inca de la aparitia sa, a avut unele efecte neasteptate si profunde.

De asemenea, aerul conditionat a schimbat datele demografice. E greu de imaginat cresterea oraselor ca Dubai sau Singapore fara acest element.

In prezent, se poate spune ca a devenit mai mult decat o simpla comoditate. Este o tehnologie transformatoare, care a avut o influenta profunda asupra locului si a modului in care traim.

De exemplu, calculatoarele se pot defecta daca devin prea calde sau prea umede, astfel incat sistemul de climatizare permite functionarea serverelor care alimenteaza sursa.

Se poate observa cum aerul conditionat a revolutionat si arhitectura. Din punct de vedere istoric, o cladire rece intr-o clima calda a implicat existenta anumitor ziduri groase, a unor tavane inalte, balcoane, curti si ferestre indreptate catre soare.