Cum rezolvi hiperinflatia catastrofica?

0
1986

Oamenii din Venezuela traiesc intr-unul dintre cele mai grave episoade de hiperinflatie inregistrate vreodata de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Preturile au atins un nou nivel in august, ajungand la 65.000% pe an, sustin specialisti in domeniu. Profesori de economie de prestigiu au analizat aceasta situatie si au ajuns la concluzia ca sub presedintele Nicolas Maduro, inflatia se situeaza la aproximativ 150% pe luna.

Hiperinflatia este definita ca atunci cand ratele inflatiei sunt mai mari de 50% pe luna si persista pentru mai mult de 30 de zile consecutive.

Venezuela a intrat in acest table al hiperinflatiei inca din Noiembrie 2016, cand preturile au crescut cu 219%  pe luna si s-au dublat la fiecare 18 zile. Situatia s-a inrautatit de atunci, mai ales in conditiile unei pneurii severe de alimente si medicamente, cetatenii fiind obligati sa plateasca pentru elementele de baza de zi cu zi cu stive de bani.

In timp ce Venezuela este in prezent singura tara din lume care se confrunta cu aceasta situatie de hipeventilatie, au existat cel putin 50 de episoade pe parcursul istoriei de astfel de situatii economice.

Ungaria-1946

            In Iulie 1946, inflatia din Ungaria a atins un nivel maxim si a fost cel mai rau caz de hiperinflatie inregistrat vreodata in istorie,

Zimbabwe 2008

In urma unui controversat program de reforma funciara care implica expropierea proprietatilor la sfarsitul anilor 1990, Zimbabwe a inregistrat un declin agricol grav.

Germania-1923

            Dupa ce primul razboi mondial s-a incheiat in 1918, Germania a ramas cu datorii ridicate.