De ce un Start-up nu ar trebui sa depaseasca 50 de angajati

0
1313

Intrebati pe cineva care a lucrat la mai mult de un Start-up si probabil va va spune acelasi lucru: Companiile tinere incep sa se clatine dupa ce au lovit numarul de 50 de angajati.

Cum arata fazele evolutiei numarului de angajati?

Angajati 1 pana la 10:

La un moment dat, angajatii originali nu mai incearca sa invete numele noilor persoane. Ei vor incepe sa se impotriveasca nevoii de a arata noilor colegi cum sa faca aceleasi lucruri simple. Toleranta lor fata de greseli, chiar si pentru aceleasi greseli pe care le-au facut candva, va disparea complet.

Angajat 10 pana la 25:

Cel de-al doilea nivel de angajati incepe apoi sa formeze mici clicuri de protectie. Vor arunca ocazional referinte la zilele mai bune de mult apuse. Ei pun o importanta tot mai mare asupra unor lucruri precum titlurile si statutul. Discutiile ar putea incepe sa se dezvolte pe partea dobandirii titlurilor de seniori.

Angajati 26 pana la 39:

Acesta este grupul in care puterea joaca un rol important. Vor aparea conflicte intre angajatii vechi si noi si se vor forma tabere care nu vor dori sa colaboreze, in loc de echipe bine sudate.

Angajatii 40 pana la 49: Ce se intampla?

In timp ce acest scenariu este posibil sa nu fie valabil pentru fiecare angajat din fiecare grup, intotdeauna se intampla cel putin catorva oameni dupa ce au lovit numarul de 50 de angajati. Dar trebuie sa vorbim despre ce trebuie sa faceti atunci cand compania dvs. are senzatia ca va iesi de pe sine.

Apucarea haosului la 50 de angajati ar putea insemna cateva lucruri pozitive. Inseamna cu siguranta ca o companie creste, probabil mai repede decat era planificat. Si atata timp cat cresterea nu ajunge prea departe, este un semn bun.

Daca se intampla o crestere si este organica, compania a dezvoltat probabil deja o cultura interna, un lexicon si un set de operatiuni care nu pot fi documentate, dar sunt clar intelese. Comunicarea se intampla mai degraba pe baza directa si la cerere decat in ​​memorii si intalniri, ceea ce inseamna ca probabil toti sa fie pe aceeasi pagina.

Avem solutii?

Ce se intampla daca o diagrama organizationala a firmei nu curge vertical de sus in jos, ci arata mai degraba ca o serie de pastai? Atunci conducatorii de companii ar exista ca o singura persoana, cu spite pentru pastaile mai mari. Fiecare va fi rulat independent, ca propria companie mica din cadrul companiei. Apoi, resursele externalizate ar putea fi propriile lor pastai si ar putea sa vina, sa mearga si sa fie absorbite dupa cum este necesar.

Nu stim daca aceasta strategie ar functiona. S-ar putea sa fie salbatic si este cu siguranta greu sa punem pe o foaie de hartie. Dar ideea este ca daca vrem un leac pentru haosul a 50 de angajati, trebuie sa construim o societate diferita, care sa functioneze intr-un mod unic de la prima zi. Si pana se intampla acest lucru, trebuie sa fim atenti.