Două femei câștigă Premiul Nobel pentru chimie datorită instrumentului cu „o putere enormă”

0
907
2 femei câștigă Nobel pentru chimie pentru instrument cu „o putere enormă”

Emmanuelle Charpentier, Jennifer A. Doudna solicită premiul pentru metoda lor de editare a genomului

Omul de știință francez Emmanuelle Charpentier și americanul Jennifer A. Doudna au câștigat Premiul Nobel pentru chimie pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului asemănată cu „foarfece moleculare” care oferă promisiunea de a vindeca într-o zi bolile genetice.

Beneficiarii au fost anunțați miercuri la Stockholm de Academia Regală de Științe din Suedia, conform AP. „Există o putere enormă în acest instrument genetic, care ne afectează pe toți”, a declarat Claes Gustafsson, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie, despre foarfece CRISPR / Cas9 pe care femeile le-au descoperit în 2012. „Nu numai că a revoluționat știința de bază, ci a dus și la culturi inovatoare și va duce la noi tratamente medicale inovatoare”. Foarfeca CRISPR poate fi utilizată pentru a schimba ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor cu mare precizie.

Gustafsson a spus că orice genom poate fi acum modificat „pentru a remedia daunele genetice”, deși a avertizat că „puterea enormă a acestei tehnologii trebuie să o folosim cu mare grijă”. Totuși, „este la fel de clar că aceasta este o tehnologie, o metodă care va oferi omenirii mari oportunități”.

„Am fost foarte emoționant”, a declarat Charpentier telefonic reporterilor din Berlin după ce a aflat despre premiu, adăugând: „Dorința mea este ca acesta să ofere un mesaj pozitiv tinerelor fete care ar dori să urmeze calea științei și să arate că femeile din știință pot avea, de asemenea, un impact prin cercetările pe care le efectuează. ” Cei doi oameni de știință vor împărți premiul pentru chimie de 1,1 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here