Programul Prima Casa este redenumit „O familie, o casă”- Noi reguli pentru obținerea împrumutului pentru prima casă

0
1479
Programul Prima Casa este redenumit „O familie, o casă”- Noi reguli pentru obținerea împrumutului pentru prima casă

Ministerul Finanțelor a declarat că o să existe modificări majore în programul Prima Casă, astfel că numele acestuia o să fie modificat în programul „O familie, o casă” pentru a nu exista confuzii.

Nou program de finanțare a românilor, prevede ca banii să fie acordați doar acelor români singuri care au venitul lunar de maximum 4.000 de lei și familiilor cu copii care au venitul acumulat de maximum 7.000 de lei.

Aceste două condiții vin în ideea de a oferi acestui proiect o latura socială, adică sare în ajutorul familiilor cu venituri mici care nu au posibilitatea de a își achiziționa pe baza unui credit ipotecar standard o locuință. „Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor și nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Avantajele noului program „O familie, o casă”

Avantajele, sunt, în general, pentru familiile cu copii:
– reducerea dobânzii pentru familiile cu un copil va fi de aproximativ 4.13%/ an
– reducerea dobânzii pentru familiile cu doi copii va fi de aproximativ 3.63%/ an

Una dintre cele mai importante aspecte, din punct de vedere financiar pentru toate persoanele eligibile este că avansul rămâne neschimbat, adică de 5% din valoare locuinței.

Noutăți în noul program „O familie, o casă”

Pentru acest program, valoarea maximă a creditului pe care o familie o poate obține este de 66.500 de euro, la care se adaugă și avansul de 5%, echivalentul a 3.500 de euro, locuința achiziționată având astfel o valoare de 70.000 de euro.

O nouă caracteristică a acestui program, vine pe partea de refinanțare a creditelor vechi Prima Casa cu un nou credit ipotecar standard pentru a permite beneficiarilor să își vând locuința ipotecară înainte de termenul de 5 ani impus prin lege.

De asemena, un alt lucru punctat în noul proiect, este acela că beneficiarii acestui credit nu vor mai putea, pe întreaga perioadă a derulării împrumutului, să-și cumpere o alta locuință, mai exact „o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire.”