Rezultate la nivel global: majoritatea angajaților se simt amenințați de automatizarea în rândul meseriilor

0
1596
Rezultate la nivel global

PwC a realizat o cercetare la nivel global în rândul angajaților, numită ”Upskilling Hopes and Fears”, pentru a putea observa care sunt așteptările, dar și fricile angajaților din secolul curent. Studiul a presupus participarea a peste 22.000 de adulți angajați din 11 regiuni ale lumii și anume: Australia, China, Franța, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA.

În urma rezultatelor, s-a constatat că, la nivel global, 53% dintre angajați simt o mare presiune a automatizării locurilor de muncă deoarece acest lucru îi împinge către pierderea locului de muncă actual. Aceștia consideră că în urma automatizării și digitalizării diverselor locuri de muncă, în următorii 10 ani multe meserii vor dispărea, iar acest lucru o să îi împingă să își redreseze cariera aleasă către ceva care să se plieze pe cerințele viitoare.

Dintre persoanele chestionate, se pare că 77% dintre aceștia sunt dispuse să învețe și să se pregătească pentru o nouă profesie. Se pare că o treime (34%) dintre adulții fără educație școlară sau formare după școală spun că nu învață abilitați digitale noi, comparativ cu 17% dintre absolvenții de facultate.

Doar 61% dintre persoanele intervievate văd acest impact tehnologic în rândul meseriilor ca un lucru pozitiv, dintre care mai mult bărbați decât femei. Această viziune pozitivă se regăsește mai mult în rândul tinerilor – 69% dintre tinerii cu vârsta între 18 – 34 consideră acest lucru ca fiind de bun augur – , decât în rândul adulților – 59% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani consideră impactul tehnologic ca fiind un lucru pozitiv şi 50% dintre cei peste 55 de ani.

De asemenea, mai mulți bărbați consideră că sunt dispuși să învețe noi abilități față de femeie, mai exact 80% dintre bărbații chestionați spun că vor face acest lucru față de 74% dintre femei.

Pentru 79% dintre directorii generali intervievați disponibilitatea competențelor reprezintă o preocupare majoră.

„Tehnologia va contribui la dispariția unor locuri de muncă și, în același timp, la crearea unora noi care vor avea nevoie de competențe digitale sporite. Transformarea economiei și a pieței muncii datorită tehnologiei va afecta atât angajații, cât și angajatorii. Din acest motiv, companiile și autoritățile trebuie să arate deschidere, să se adapteze schimbărilor și, bineînțeles, să investească în educație și formare profesională pentru a obține cât mai multe beneficii din acest proces”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

PwC relevă că 30% dintre locurile de muncă actuale sunt supuse riscului de automatizare până la mijlocul anului 2030.