Un oraș a introdus săptămâna de muncă de 4 zile – Toată țara vrea să adopte această decizie

0
921
Un oraș a introdus săptămâna de muncă de 4 zile - Toată țara vrea să adopte această decizie

În orașul municipal Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, peste 300 de angajați sunt nerăbdători să muncească 4 zile pe săptămână, astfel încât vineri urmează să fie denumită oficial zi liberă, informează șeful departamentului de resurse umane al Osherred-ului, Kirsten Markvardsen.

Decizia aceasta nu a fost una pripită, ci este în dezbatere de 3 ani, primind de-a lungul timpului o multitudine de inițiative aduse de către consiliul local.

O zi liberă ar putea crea o mare vâlvă, astfel că s-au luat o serie de măsuri pentru această inițiativă. Una dintre ele presupune ca localnicii să poată contacta municipalitatea și în afara orelor de program. „Membrii comunității vor putea suna mai devreme și mai târziu de luni până joi, pentru a recompensa faptul că vineri va fi închis. Acest lucru ar trebui să ne permită să avem un serviciu municipal mai bun, oferind personalului nostru o zi liberă în plus”, a spus Markvardsen.

Pe lângă acest lucru, cele 4 zile de muncă vor fi prelungite astfel încât să se ajungă la 35 de ore lucrate într-o săptămână, deși în Danemarca o săptămână normală este de aproximativ 37,5 ore.

În funcție de specificul meseriei, dar și a postului ocupat, fiecare angajat o să aibă un orar individual de muncă, iar cel, mai probabil, una dintre zilele de muncă o să fie lungă.

Pe lângă acest lucru, orarul de funcționare public va fi între 07:00 și 19:00.

Ce părere au oamenii despre acest lucru?

Funcționarii publici din municipalitate se declară încântați de această inițiativă și sunt nerăbdători să aibă o zi în plus liberă.