Va fi necesara tehnologia 5G pentru masinile care se conduc singure?

0
1294

Sustinatorii tehnologiei 5G sustin ca vor oferi conexiuni ultra-rapide, descarcari de date la fel de rapide si ca vor putea gestiona milioane de conexiuni mai bine decat o fac retelele 4G. O utilizare a tehnologiei 5G ar putea fi masinile care se conduc singure, dar oare acest tip de masini ale viitorului chiar au nevoie de aceasta tehnologie?

Industria de telecomunicatii prevede autoturisme autonome echipate cu sute de senzori care colecteaza si primesc informatii simultan intr-o retea. Pentru a realiza acest lucru, masina trebuie sa detecteze spoturile orb si sa evite coliziunile cu oamenii, animalele sau alte vehicule de pe drum.

Pe masura ce masina actioneaza, senzorii ei vor primi informatii despre: conditiile meteorologice si rutiere, diverse accidente, obstacole si obiectele care se deplaseaza in apropierea masinii.

Odata ce informatiile s-au adunat, fie un computer de bord va lua o decizie instantanee, fie datele ar putea fi trimise inapoi pentru a putea fi procesate, iar apoi o decizie va fi trimisa inapoi la vehicul.

Mai destepte decat oamenii

            Imagineaza-ti un scenariu in care masina A calatoreste pe o autostrada cu aproximativ 80 km/h. Dintr-o data, masina B se ridica in fata masinii A.

Pentru a evita un accident, senzorii ambelor autoturisme ar trebui sa “discute” intre ei. Ca rezultat, masina A ar frana si masina B ar accelera, pentru a evita o coliziune.

Trebuie sa ne uitam la cat timp este nevoie ca mesajul sa fie transmis intre senzori si apoi sa ajunga la computer in fiecare masina si apoi cat timp este nevoie ca acesta sa ia o decizie.